Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Κινητικά παιχνίδια για την άνοιξη

Ζήση Ανθή : Παιχνίδια για το νηπιαγωγείο .

Παιχνίδια για την άνοιξη 


Ποιο λουλούδι να διαλέξω ; 
Τα παιδιά σε κύκλο στέκονται  γύρω - γύρω , ενώ στη μέση είναι ένα παιδί - μελισσάκι , που θέλει να διαλέξει ένα λουλούδι ( Καλό είναι να υπάρχουν διαφορετικά λουλούδια , όπως τριαντάφυλλα , γαρύφαλλα ή έστω λουλούδια με διαφορετικά χρώματα , αλλά ανά δύο ίδια ! ) και τραγουδά   : Ποιο λουλούδι  να διαλέξω , τραλαλά , τραλαλά ;  Ποιο λουλούδι  να διαλέξω τραλαλά λαλαλαλά ;
Τα άλλα παιδιά , του λένε : " Τι θα κάνεις το λουλούδι , τραλαλά , τραλαλά ; (2) 
Κι αυτό απαντά : " Θα το δώσω στην καλή μου , τραλαλαλά !!! 
Το παιχνίδι συνεχίζει με το άλλο παιδάκι - μελισσάκι  που πήρε ένα λουλούδι . Πρόκειται για παραλλαγή του παιχνιδιού :" Ποια κορδέλα να διαλέξω ;" 

Ακριδούλες προσοχή ! 
Παραλλαγή του παιχνιδιού :"Αγαλματάκια" .
Το παιδί - πουλάκι λέει: " 1, 2 , 3 , stop ! Ακριδούλες προσοχή και κανείς μην κουνηθεί ! " Τα παιδιά , όταν γυρίζει το πουλάκι μπορούν να το πλησιάσουν πηδώντας . Όταν , όμως γυρίζει πρέπει να παραμείνουν ακίνητα , για να μην τα δει το πουλάκι και τα φάει ! Όποιο παιδί κινείται ακόμη , βγαίνει από το παιχνίδι .  Όταν τα παιδιά φτάσουν κοντά στο πουλάκι , μπορούν να το  χτυπήσουν ελαφρά στην πλάτη και μετά αυτό κυνηγά να πιάσει μια ακριδούλα , που θα γίνει το επόμενο πουλάκι ... και το παιχνίδι συνεχίζεται ! 

Τα μουσικά λουλούδια 
Τα παιδιά είναι πεταλουδίτσες και πετούν από λουλούδι σε λουλούδι . Ένα ένα όμως τα λουλούδια σιγά σιγά μαραίνονται κι αφαιρούνται από τη νηπιαγωγό , μέχρι να μείνει μόνο ένα λουλούδι  . Η  πεταλουδίτσα που θα σταθεί στο τελευταίο λουλούδι της άνοιξης , θα είναι η νικήτρια του παιχνιδιού . (Παραλλαγή του παιχνιδιού μουσικές καρέκλες ) .

Τα μουσικά νούφαρα 
Τα παιδιά βατραχάκια δεν τρέχουν γύρω από τα νούφαρα , αλλά πηδάνε . Σιγά - σιγά , όμως η νηπιαγωγός αφαιρεί κι έτσι δεν έχουν όλα τα βατραχάκια φωλίτσες . Στο τέλος μένει μόνο ένα νούφαρο κι ένα βατραχάκι θα είναι ο πρίγκιπας βάτραχος ή η πριγκίπισσα βατραχίνα . ( Παραλλαγή του παιχνιδιού " μουσικές καρέκλες" )

Μυρμηγκάκια στη σειρά 
Τα μυρμηγκάκια δε  μιλούν , μόνο σποράκια κουβαλούν . 
Μπείτε όλοι στη γραμμή και φωνή μην ακουστεί ! 
Τα παιδιά είναι μυρμηγκάκια κι η νηπιαγωγός έχει κολλήσει στην πλάτη του καθενός ένα καρτελάκι με ένα σποράκι , ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών της τάξης , ξεκινώντας από το  1 . Πρέπει να μπουν όλοι στη σειρά , αλλά να μη μιλάνε μεταξύ τους . Καλό είναι όση ώρα τα παιδιά - μυρμηγκάκια προσπαθούν να βρουν τη σειρά τους να ακούγεται μια απαλή μουσική . 

Βατραχάκι και πουλάκι 
Τα παιδιά είναι πιασμένα σε κύκλο και μέσα στη λιμνούλα βρίσκεται ένα βατραχάκι , ενώ από έξω βρίσκεται ένα πουλάκι . Κάποιες φορές το πουλάκι περνά ανάμεσα από τα παιδιά και μπαίνει μέσα στη λίμνη . Τα παιδιά που είναι στον κύκλο τραγουδούν : " Πήδα , πήδα , βατραχάκι , μη σε πιάσει το πουλάκι ! Κι αν σε πιάσει πεινασμένο , θα σε φάει , αχ , καημένο ! Το παιχνίδι τελειώνει όταν το πουλάκι πιάσει το βατραχάκι .  " ( Παραλλαγή του παιχνιδιού " ποντικάκι και γατάκι" ) .

Φίδια και ποντίκια του αγρού 
Τα μισά παιδιά είναι φίδια και τα άλλα μισά ποντικάκια των αγρών . Ένα παιδί ή η νηπιαγωγός λέει τραγουδιστά : " Τα φίδια κοιμούνται παιδιά και τα ποντίκια τριγυρνάνε στα χωράφια !" Αυτό μπορεί αν το επαναλάβει αρκετές φορές και απότομα να πει " Τα φίδια ξύπνησαν ! " Στην αρχή τα ποντικάκια μπορούν να τριγυρνούν ελεύθερα στο χώρο , όταν όμως ξυπνήσουν τα φίδια πρέπει να μπουν στις ποντικότρυπές τους . Αν τα φίδια πιάσουν όλα τα ποντικάκια το παιχνίδι σταματά ή αλλάζουν ρόλους και  το  παιχνίδι συνεχίζεται ! (Παραλλαγή του παιχνιδιού " Οι λύκοι κοιμούνται ... ") 

Σκυταλοδρομία με λουλούδια 
Ποα ομάδα θα χαρίσει πρώτη το λουλούδι στην κυρία ; Η νηπιαγωγός κάθεται στη μέση και δίνει το σύνθημα για να ξεκινήσει το παιχνίδι . Το τελευταίο παιδάκι από κάθε ομάδα θα πάει το λουλούδι στην κυρία . Ποιο αλήθεια θα κερδίσει ; Παιχνίδι που μπορούμε να παίξουμε στην αυλή  , όταν ο καιρός μας το επιτρέπει .

Γέμισε το βάζο με λουλούδια 
Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε δύο ομάδες . Υπάρχουν τόσα λουλούδια , όσα κι ο αριθμός των παιδιών . Ένα παιδί της κάθε ομάδας στέκεται κοντά στο βάζο του , ενώ τα άλλα πηγαίνουν στον κήπο , όπου έχουμε βάλει τα λουλούδια και παίρνουν ο καθένας από ένα . Κάθε παιδί , όταν παίρνει ένα λουλούδι , τρέχει να το βάλει στο βάζο κι επιστρέφει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην παρέα του , για να ξεκινήσει το επόμενο παιδί . Το παιχνίδι τελειώνει , όταν τελειώσουν τα λουλούδια μιας ομάδας κι είναι  όλα μέσα στο βάζο ! 


9 σχόλια:

  1. Τέλεια τα παιχνίδια Ανθή! Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Ανθή!!!! Θα τα παίξω με τα παιδιά μου άμεσα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σ ευχαριστούμε,Ανθή. Τώρα που έρχεται η Ανοιξη στο Σύδνεϋ θα τα παίξουμε με τα παιδιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ πολύ όλους μέσα από την καρδιά μου! Χαίρομαι που σας άρεσαν οι ιδέες μου για τα ανοιξιάτικα παιχνιδάκια! Καλή άνοιξη στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς που είναι στο Νότιο ημισφαίριο, Καλό φθινόπωρο σε μας του Βορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή