Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Πόντου ( 19/5 ) στο νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων .

Χρήσιμες συνδέσεις κι ένα μικρό αφιέρωμα για τον Ποντιακό Ελληνισμό


Δεν ξέρω αν είναι κατάλληλη μέρα για ένα αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό , γιατί είναι μια μέρα πόνου , μια μέρα που σημαδεύτηκε από τον ξεριζωμό τους από την πατρίδα τους και δεν ξέρω πως θα ένιωθε κάποιος γονέας ή παππούς ποντιακής καταγωγής αν καλούνταν στο σχολείο ... Ωστόσο , επειδή η πολιτεία έχει στείλει έγγραφο στα σχολεία για να γίνουν σχετικές εκδηλώσεις για τη μέρα αυτή , νομίζω ότι θα ήταν πιο κατάλληλοι οι ίδιοι να μας μιλήσουν για τον πολιτισμό τους , την ιστορία τους , τη γλώσσα τους , τα τραγούδια τους , τους χορούς τους κλπ .
Για να μάθουμε λίγα πράγματα για την Ιστορία των Ποντίων , ας επισκεφτούμε τις παρακάτω διευθύνσεις ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ ... και σε άλλες χίλιες δυο πηγές μπορείτε να βρείτε και να μάθετε πολλά !!
Άν θέλετε να μάθετε λέξεις της ποντιακής διαλέκτου , δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ 
ή ποντιακές παροιμίες , δείτε ΕΔΩ  
ή να διαβάσετε ποντιακά αινίγματα , δείτε ΕΔΩ
ή να διαβάσετε ποντιακά παραμύθια , δειτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ



... κι όσο για ποντιακά ποιήματα , κοιτάξτε ΕΔΩ !!

Κι ως προς τη μουσική , με τη λύρα τους μαζί τραγούδια λένε πάρα πολλά , μα και νανουρίσατα κι άλλα , όπως κάλαντα ποντιακά για τα Χριστούγεννα , την Πρωτοχρονιά και των Φώτων .
Ο λαός των Ποντίων αγαπά το χορό κι έχουν δημιουργηθεί πολλοί πολιτιστικοί χορευτικοί σύλλογοι , για την εκμάθηση των χορών , φορώντας παραδοσιακές ποντιακές στολές . Πιο γνωστοί ποντιακοί χοροί είναι ο πολεμικός Σέρα , το κότσαρι , το τικ , η Τρυγώνα κλπ . 






Για την κατασκευή της ποντιακής λύρας , του παραδοσιακού κεμεντζέ , δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ !





Δείτε τον πίνακα του Δημήτρη Βλάχου και σχολιάστε !


refugees-leaving-their-town-trapezounta-demetrios-vlachos του Δημήτρη Βλάχου

Για την Ποντιακή κουζίνα , τις συνταγές και τις ιδιαίτερες γεύσεις , μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ και φυσικά μην ξεχάσετε να γευτείτε πιροσκί , ωτία  , πισία , τσιριχτά !!!!

Και αν θέλετε να μάθετε μερικά ποντιακά έθιμα , κάντε κλικ ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ .

Και στην Παναγία Σουμελά , που χτίστηκε στο Βέρμιο ,στο πανηγύρι το 15Αύγουστο ,  συγκεντρώνονται οι Πόντιοι από πολλά μέρη της Ελλάδας . Κάντε κλικ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ  ! 


Μια δημοσίευση αφιερωμένη σε όλους τους αγαπημένους φίλους και φίλες που έχουν ποντιακή καταγωγή ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου